O klubu

Povijest kluba

Klub je osnovan 1992. godine, izdvajanjem maketarske sekcije iz “Aerokluba Zagreb”, koja je djelovala u okviru spomenutog aerokluba još od sredine osamdesetih godina.
Klub je nazvan imenom prvog hrvatskog konstruktora zrakoplova Slavoljuba Penkale, koji je osim zrakoplova jednosjeda, prvi u svijetu konstruirao i dvosjed – zrakoplov za obuku pilota. Klub također baštini i uspomenu na prvog hrvatskog pilota Dragutina Novaka, koji je stekao prvu pilotsku dozvolu za upravljanje zrakoplovom u Hrvatskoj.
Članovi kluba izrađuju i sklapaju umanjene replike zrakoplova, vojnih vozila, raznih kopnenih prijevoznih sredstava, kao i raznih plovila te figura i to u različitim mjerilima prema vlastitom afinitetu. Spomenute makete pretežito se sklapaju od sastavnih dijelova odlivenih od poli-stirena, ali se izrađuju i od raznih drugih materijala kao sto su poliuretanske smole, metal i drvo koji se koriste uglavnom kao pomoćna tvoriva.
Poželjna, često i neophodna za izradu autentične makete je i tehničko-povijesna dokumentacija, odnosno različita literatura iz domene povijesti zrakoplova, vojne tehnike, odora i znakovlja, te militarije i vojne povijesti uopće, kao i literatura o tehnici maketarstva. Članovi kluba kao entuzijasti onog dijela vojne i tehničke povijesti koje prezentiraju putem svoji eksponata – maketa, ujedno se intenzivno bave i prikupljanjem različite povijesne grade, dokumenata i fotografija, te izdaju ili surađuju u nakladi razne periodike vezane za povijest vojne i civilne tehnike, militarije, odnosno maketarstva uopće.
Također su i sudionici i članovi raznih internetskih foruma i grupa sa srodnim maketarskim i povijesnim interesima. Članovi kluba sastaju se jednom tjedno, stoga predlažemo da nam se pridružite, a u svezi aktualnog mjesta i termina informirajte se putem kontakata na našem web-u, obzirom da je isto podložno promjenama.

Vidimo se!